QUALITY TIME VS. WERKEN THUIS MET KIDS: HOE DOE IK HET?

Het klinkt natuurlijk als een sprookje als ik vertel dat ik vanuit thuis werk. En dat is het ook zeker. Maar soms is het hierdoor wel moeilijk om een privé en werk balans te vinden. Want wat nu als ik een deadline heb voor mijn werk en de kinderen zijn op dat moment thuis? In deze blog vertel ik hier meer over hoe ik deze balans zo goed mogelijk probeer te maken. Tevens krijg ik vaak veel vragen en beantwoord ik deze in de vorm van een blog. 

HOEVEEL DAGEN ZIJN DE KINDEREN THUIS?

De kinderen zijn in principe van vrijdag t/m maandag thuis. Dat betekent dus dat ik vier dagen achter elkaar met ze ben. Dit vind ik wel fijn. Hierdoor neem ik ook eerder ‘weekend’, want op de vrijdagen werk ik dan ook even niet meer. Ik moet wel zeggen dat ze nog best veel slapen overdag. Soms wel 2 á 3 uur achter elkaar, hierdoor werk ik soms wel een beetje tijdens deze slaapuurtjes. Maar zodra ze wakker zijn, ben ik weer volledig op hen gefocust. 

WAT DOE JE MEESTAL OP EEN DAG MET DE KINDEREN THUIS?

Eigenlijk houd ik altijd wel hetzelfde ritme aan als ik op de vrijdag en maandag met ze thuis ben. De kinderen slapen meestal tot 9 á 10 uur ’s ochtends. Ik maak ze ook niet eerder wakker en laat ze lekker uitslapen. Ze hebben dan immers ook 3 drukke dagen achter de rug op de vrijdag en op de maandag zijn ze meestal ook moe van het weekend. Als ze dan eenmaal ontwaakt zijn, gaan ze allebei eten. Ondertussen zet ik de kinderwagen klaar en pak ik Farah in. Zodra Fenna klaar is met eten, doe ik haar schoenen en jasje aan. Dan loop ik samen met ze naar het park met de hond. Meestal wandel ik 1 tot 1,5 uur met de kinderen. Fenna vindt het in ieder geval helemaal geweldig. 

Ik vertrek meestal rond 11 uur en en ben ik terug tussen 12 uur en half 1. Dan is het tijd om te lunchen en daarna gaan ze naar bed. Ze slapen dan makkelijk tot 3 uur / half 4. In de tussentijd neem ik ook even tijd voor mezelf door bijvoorbeeld een serie op te zetten of wat mails te beantwoorden. Zodra ze wakker zijn, geef ik ze nog een tussendoortje zoals een koek en gaan we nog een half uurtje met de hond wandelen. Bij thuiskomst is mijn man thuis en begin ik met koken. Ik moet zeggen dat ik die wandelingen wel echt heel prettig vind. Natuurlijk gaan we niet altijd wandelen (als het regent bijvoorbeeld). In de tijd dat we thuis zijn gaat Fenna tekenen, TV kijken of een boekje lezen. Ik moet zeggen dat die wandelingen wel doen wonderen. Dan kan Fenna ook even haar energie kwijt. 

HOE DOE JE HET MET EEN DEADLINE ALS JOUW KINDJES THUIS ZIJN?

Ik heb natuurlijk het geluk dat mijn kinderen overdag nog slapen. Hierdoor kan ik nog wat dingetjes doen voor mijn werk. Als ik bijvoorbeeld nog een blog moet schrijven of een foto moet maken. Hierdoor wordt alles toch nog iets makkelijker. Ik weet dat het straks anders is als ze niet meer overdag slapen, maar dan heb ik het ‘geluk’ dat Fenna wel al overdag naar school gaat. Ze is nu al bijna 2,5 en dat betekent dat het niet meer lang duurt voordat de school eraan komt. Tot die tijd geniet ik nog even van haar middagslaapjes. 

HOE BEVALT HET THUIS WERKEN ALS JE KINDEREN HEBT?

Ik moet zeggen dat ik het heel erg fijn vind om vanuit thuis te werken. Vaker word ik wel eens opgebeld van de opvang dat een van de kindjes ziek is. Dan stap ik de auto in en haal ik ze op. Ik hoef met niemand te overleggen dat ik weg moet. Hierdoor gaat het ook allemaal makkelijker. Vooral omdat mijn man een eigen zaak heeft en niet zomaar weg kan bij klanten als hij bezig is met een klus. Ik merk wel dat als de kinderen weg zijn, ik vaker afgeleid word. Dan ga ik bijvoorbeeld hun kasten eens uitmesten of ben ik een paar uur bezig met al het speelgoed op te ruimen of andere dingen. Het geeft dus ook veel afleidingen. Maar als ik de voor- en nadelen langs elkaar houd, dan winnen de voordelen toch wel. Ik heb wel eens vaker getwijfeld om ergens te gaan werken, puur om collega’s te hebben en wat meer sociale contacten. Maar als ik dan nadenk wat voor een vrijheid ik opgeef, is mij dat niet waard. Dan kies ik nog liever voor een spontane lunch op de donderdagmiddag met een vriendin die vrij heeft. 

Al met al, ben ik tevreden met mijn situatie. Natuurlijk ben ik nog niet fulltime aan het werk, aangezien ik nog bezig ben met mijn hbo diploma. Maar ik studeer (hopelijk) af in juli en dan kan ik 100% aan het werk gaan. Ik heb dus drie dagen in de week tijd om te werken dat de kinderen weg zijn. Op de dinsdag en donderdag gaan zij naar de opvang en op de woensdag naar mijn schoonouders. Dit geeft mij voldoende tijd om te werken. Ik heb ook het geluk dat elke dinsdagochtend de poetsvrouw komt. Hierdoor zijn mijn huishoudelijke taken vermindert en hoef ik alleen nog de was te doen, koken en wat op te ruimen. Ik spaar dus wel al wat uren uit door niet te hoeven poetsen. 

Werk jij vanuit thuis met kinderen? Zo ja, ziet jouw balans er ongeveer hetzelfde uit of hoe doe jij het?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf up to date van kortingen, aankondigen en meer nieuws hoe jij je onderneming kunt laten groeien!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Rowena Rousseau will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.