Waarom ik mijn kind(eren) geen ongezonde tussendoortjes geef

De meningen zijn verdeeld over tussendoortjes. De een vindt dat een stukje chocola geen kwaad kan en de ander verbiedt het ten strengste. Bij welke moeder hoor ik? En wat is de reden waarom ik bij een van deze categorieën hoor?

Dik

Laat ik als eerste zeggen dat ik géén voorstander ben van ongezonde tussendoortjes voor Fenna (en in de toekomst voor Farah, maar hey, die leeft momenteel alleen op flesvoeding). De reden hiervan is omdat ik haar mede wil behoeden voor overgewicht. Ikzelf heb echt een rot basisschooltijd gehad omdat ik gewoon te dik was. Tijdens het gymmen, schaamde ik me om mij om te kleden en ook werd ik dagelijks gepest over mijn gewicht. Dat overgewicht was mede ontwikkeld door mijn ongezond eetpatroon. Mijn ouders verboden mij nooit wat, dat ertoe leidde dat ik vaak grenzeloos chocolade en koekjes at. Het was immers ook altijd in huis. Dit wil ik anders doen: ik wil dat mijn dochters dit niet mee hoeven te maken op hun school en gewoon bij de ‘normale’ kinderen horen met een gezond gewicht.

tussendoortjes

Natuurlijk vind ik het niet erg als we eens op een verjaardag zijn en ze wat taart mee pikt. Het moet alleen geen dagelijkse activiteit worden. Als Fenna ergens is waar men op haar past, raad ik het eigenlijk ook af om haar iets lekkers te geven. Dit kunnen ze namelijk gaan zien als een ‘gewoonte’ – want als ze het daar wel krijgt en het als normaal ziet, waarom dan niet thuis? Dit zal uit eindelijk gaan resulteren tot een opstandige peuter / kind dat die gewoonte ook thuis wil terug zien. Als Fenna haar boterham op heeft in de middag en ik merk dat ze tussen de lunch en avondeten nog honger heeft, geef ik haar een banaan of een appel. Vaak snijd ik een appel in stukjes, doe dit een kommetje en zet het neer op de salontafel. Zo kan ze tijdens het spelen of tv kijken lekker snacken. Overigens doe ik dit ook met banaan / druiven / aardbeien / blauwe bessen etc. Wekelijks haal ik vers fruit bij de markt in onze wijk. Goedkoop, vers én gezond!

avondeten

Ik moet natuurlijk bekennen dat er natuurlijk ook frietjes en pizza gegeten wordt bij ons als avond eten. Ik probeer immers dan wel een gezond alternatief te bieden aan Fenna, zoals kliekjes van de dag van te voren. Maar vaak eet ze een paar stukjes pizza mee, of heeft ze zelf ook wat frietjes. Het grappige is wel, dat ze frietjes niet zo goed op eet als groenten. Ze is dol op groenten en dit eet ze altijd op! Ik lees vaak horrorverhalen van moeders met kinderen die hun de groenten in het eten moeten ‘verstoppen’ anders wordt het niet opgegeten. Dit is bij ons het omgekeerde. Ik zou eerder de frietjes moeten verstoppen om het haar te laten eten. Maar dat vind ik geen prioriteit: ze mag ze gerust laten staan.

school

Als ze naar de kinderopvang gaat, vertrouw ik erop dat ze daar ook gezonde alternatieven hebben. Ik weet natuurlijk dat ze geen koekjes en chocolade serveren, en alleen boterhammetjes en fruithapjes geven. Dat vind ik prima en dit wil ik thuis dus ook zo houden. Fenna gaat twee keer in de week naar de kinderopvang en een keer naar mijn schoonouders. Ik vertrouw er ook gewoon op dat mijn ‘moederregels’ ook worden nagestreefd bij andere mensen. Natuurlijk ga ik geen moedermaffia uithangen en het helemaal verbieden als ze ergens is, want die controle zul je toch nooit 100% krijgen. Ik hoop alleen dat de mensen die op haar passen ook gezonde keuzes maken voor haar. Haar toekomst is namelijk ook erg afhankelijk van haar eetpatroon. En ik gun haar gewoon een fijne toekomst op haar (nieuwe) school; zonder schaamte en pesterijen. En de uitdrukking ‘ach één chocolaatje kan geen kwaad’ is misschien waar, maar niet na de 100ste keer als het haar wordt aangeboden.

Hoe ga jij om met het eetpatroon van jouw klein(tjes)? Ben jij ook erg gefocust op gezond eten of hecht je  hier niet zo’n waarde aan?

Liefs,

Rowena