Studeren met een baby? Dit zijn mijn tips!

Studeren met een baby? Het lijkt een onmogelijke zaak. Zwanger raken tijdens je studie wordt altijd afgeraden, maar waarom eigenlijk? Momenteel ben ik aan het afstuderen aan mijn opleiding hbo Communicatie. Tijdens mijn studiejaren heb ik twee kinderen gekregen. Dat betekent dat ik twee keer zwanger naar school ben gegaan en twee keer ben bevallen. Als ik dit zeg tegen mensen, verklaren ze me voor gek. Maar helemaal niet nodig! In deze blog deel ik mijn tips hoe je perfect een studie kan combineren met een baby (of meer).

Studeren met een baby

Mijn ervaring

Toen ik zwanger raakte van mijn eerste dochter zat ik in mijn tweede leerjaar van het hbo. Hoewel de zwangerschap gepland was, kreeg ik toch lichtelijk een paniekaanval. Veel mensen die ik kende waren op dat moment aan het afstuderen en zeiden dat het zwaar was, laat staan met een baby. Ik kreeg het er wel even moeilijk mee. Vooral toen ik was bevallen en merkte dat Fenna een huilbaby was. Na zes maanden verlof ging ze naar de kinderopvang en ging ik (bijna) overspannen terug naar school. Gelukkig liep ik stage tijdens mijn zwangerschap en toen ik terugkeerde naar school was er niets meer van te zien dat ik ooit een baby had gedragen.

Weer zwanger

Toen ik weer drie maanden op school zat, raakte ik weer zwanger. Dit keer totaal onbewust en ongepland. Nu begon ik wel een beetje te stressen. Ik zat op dat moment in mijn derde leerjaar en ik zou uitgerekend zijn in de maand dat mijn afstuderen zou beginnen. Wat moest ik doen? Wéér een half jaar verlof opnemen? Of gewoon doorgaan met school? Ik koos voor het tweede. Op 30 augustus begon mijn studie opnieuw na een lange zomervakantie en was ik aanwezig op de kick-off. Een paar dagen later lag ik op het ziekenhuis om te bevallen. Ik heb een week genoten van mijn kraamweek en ging na 1,5 week weer terug naar school.

Afstuderen met twee kinderen

Momenteel ben ik bezig met mijn scriptie en heb ik een tweejarige en een baby van 6 maanden oud in mijn huis. Ik moet toegeven dat ik het wel zwaar vind, maar niet onmogelijk. ’s Avonds als iedereen slaapt huil ik stilletjes in bad en vraag ik mezelf af waar ik in godsnaam aan begonnen ben. Aangezien ik tijdens mijn studie een zwangerschap, baby’s en een peuterpuberteit heb meegemaakt, kan ik wel de nodige tips geven hoe je een studie kunt combineren met kind(eren).

1. Luister niet naar anderen

Toen ik zwanger raakte van Fenna zeiden veel mensen dat ik uit eindelijk ‘toch zou stoppen met school’ of dat het echt onmogelijk zou worden om een hbo studie met een baby te volgen. Daardoor ging ik aan mijzelf twijfelen. Mijn eerste en gouden tip is daarom: luister niet naar anderen. Zij weten niet waar jij toe in staat bent.

2. Neem je rust

Het is niet erg als je een dagje niet naar school gaat als je een horrornacht achter de rug hebt. Sinds Farah is geboren zijn mijn slapeloze nachten toegenomen. Sliep Farah eindelijk de nacht door, lag de nacht erna Fenna weer wakker. Soms was ik te moe om mezelf überhaupt aan te kleden en weg te gaan. Tijdens je studie ben je niemand wat verantwoord, neem daarom ook je rust als het even niet gaat.

3. Zorg voor een opvang of oppas

Ik denk inderdaad niet dat ik mijn hbo studie kan afronden zonder opvang of oppas. Fenna en Farah gaan op de dinsdag en donderdag naar de kinderopvang en op de woensdag naar mijn schoonouders. Hierdoor heb ik dus drie dagen aan een stuk door tijd voor mijn studie, werk en het huishouden.

4. Neem tijd voor jezelf

Veel mensen denken dat 40 uur werken veel intensiever is dan een studie. Dat vind ik niet. Je trekt ’s avonds de deur achter je dicht en gaat naar huis. Het enige wat je moet doen is het huishouden en de kinderen daarnaast verzorgen. Als ik mijn school verlaat heb ik nóg meer werk om thuis te doen. Ik kan mij thuis niet alleen focussen op de kinderen en het huishouden: mijn studie loopt gewoon door. Het is dus belangrijk om ook even tijd voor jezelf te nemen om even terug te schakelen.

5. Ga conflicten uit de weg

Je partner die fulltime werkt en jou niet begrijpt, of mensen om je heen die niet snappen waarom je ‘moe’ bent, want je volgt immers maar een opleiding. Ga conflicten uit de weg. Ga er niet op in. Het is alleen tijdrovend en hier neemt je energie alleen maar meer vanaf. Er zullen altijd wel mensen zijn die het niet begrijpen dat een studie net zo intensief is als een baan. Een baan loopt niet door 24/7: een studie wél.

6. Praat erover

Praat erover met je partner, vriendinnen of je ouders als je het zwaar hebt of het even niet ziet zitten. Het is heel normaal om je even down te voelen. Ik merk dat ik het sommige dagen echt zwaar heb, maar dan ook écht zwaar. Een peuter met driftbuien, een baby dat soms een nacht niet wil slapen, en een scriptie dat geschreven moet worden. Daarnaast heb ik ook nog een eigen onderneming om centjes binnen te krijgen. Ik merk dat ik op zulke dagen echt even iemand nodig heb om mee te praten. Dit helpt echt.

7. Geniet

Je kind(eren) zijn maar voor even klein en je studie is maar tijdelijk. Geniet er dus even van! Je studie zit er alweer op voordat je het weet en je baby wordt zo snel groot. Probeer dus ook dagen in te plannen om er bewust van te genieten. Zo plan ik op de maandag of vrijdag even een dag in met mijn kids en doe ik even niets aan school of werken.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen studeren met kind(eren). In welk leerjaar zat jij toen je zwanger raakte? Of ben je weer aan een studie begonnen na het krijgen van kinderen?