Waarom ik niet fulltime zou willen bloggen

Een artikel schrijven en uploaden: het lijkt geen moeilijk werk. Natuurlijk komt er meer bij kijken en is een artikel schrijven en op ‘publiceren’ klikken niet alles. Er komt marketing bij kijken, slim netwerken, social media 24/7 bijhouden. Toch klinkt het als een baan die iedereen zou willen hebben. Je hoeft namelijk nergens naartoe en kunt makkelijk vanuit thuis werken. Maar waarom zou ik dan toch niet fulltime bloggen?

Geen tijd

Dit klinkt misschien een beetje afgezaagd. Waarom zou ik er geen tijd voor hebben als ik geen andere baan hiernaast zou hebben? Eigenlijk simpel. Bloggen is geen 9 tot 5 baan, want je bent er letterlijk altijd mee bezig. Ik denk dat dat ook ten koste van mezelf zou gaan. Natuurlijk kun je afspraken met jezelf maken dat je buiten een bepaalde tijd er niets meer aan doet. Maar hoe kan dat nu? Je social media blijft online en je mails komen binnen via je telefoon. Je kunt er voor kiezen om je werkmail niet toe te voegen aan je telefoon, maar ik ben veel te nieuwsgierig om iets ‘te laten liggen’. Dan zou ik ’s avonds voordat ik naar bed ga nog mijn mail checken en voordat ik het weet ben ik tot middernacht nog mails aan het beantwoorden of blogs aan het schrijven.Teleurstelling

Daarnaast ben ik veel te streng voor mezelf. Als mij iets niet wil lukken of mijn statistieken vallen tegen, ben ik al snel teleurgesteld in mezelf. Dan kan ik zo gefrustreerd raken dat ik niet meer happy ben met mezelf en dit gaat dan weer ten koste van mezelf. Ik probeer namelijk altijd het beste uit mezelf te halen en als dit niet lukt, heb ik het gevoel dat ik faal. Ook zou ik mezelf continu vergelijken met andere bloggers. Zij gaan zo goed en worden letterlijk op elk evenement uitgenodigd. Dan heb ik het gevoel dat ik er te min voor ben. Bloggen betekent dat je relevant moet blijven en altijd up-to-date moet zijn van alles om je heen. En als mij dat niet lukt, voel ik me al snel slecht.

Hoge eisen

Ik heb het gevoel dat volgers veel te hoge eisen stellen aan hun favoriete bloggers. Wij bloggers moeten altijd de leukste outfits aan hebben, de leukste kapsels hebben en make-up moet eruit zien alsof we ieder dag een feestje hebben. Veel bloggers houden dit ‘beeld’ ook levend door er picture perfect uit te zien op hun Instagram. Ik denk dat daardoor de standards ook veel te hoog liggen voor elke blogger. Want als je niet mee gaat met de hype, waarom zou iemand jou dan willen volgen? Ik ben dus genoodzaakt om voor dit werk toch wel minstens drie keer per week in de sportschool staan, mijn portemonnee leeg te zuigen aan goede outfits én goede foto’s maken van mezelf. Want er moet immers een persoonlijkheid achter de blog zitten.

Facturen te laat betalen of geen opdrachten

Niet al mijn samenwerkingen komen aangewaaid. Soms moet ik ook echt zelf op zoek gaan en zelf bedrijven benaderen. Wat vind ik dat eng, want 9 van de 10 keer word ik zelfs afgewezen, waardoor ik even geen opdrachten heb. En dat betekent ook geen inkomsten. Ook als ik wel een samenwerking heb, worden de facturen altijd veel te laat betaald. Hoe kan ik daarvan leven als al mijn inkomsten pas twee maanden later binnenkomen? Dan moet ik non-stop achter bedrijven aangaan om mijn geld te krijgen en dat maakt het er niet beter op om een volgende samenwerking aan te gaan. Natuurlijk heeft elke freelancer hiermee te maken, maar zo’n risico vind ik toch wel spannend.

Geen sociaal contact

Als je een fulltime blogger bent, zit je normaal gesproken vaak thuis. Misschien iets té vaak. Al mijn vriendinnen werken fulltime en kunnen moeilijk even afspreken om te lunchen of koffie drinken. Ik zou er gek van worden. Ik heb menselijk contact nodig om me heen. Iemand om iets tegen te zeggen of mee te lachen om bepaalde dingen die ik heb gevonden. Het lijkt me zo’n eenzaam werk. Toen ik fulltime deed bloggen tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik al deze dingen namelijk opgemerkt en heb ik van daaruit geconcludeerd dat ik dit niet fulltime wil gaan doen.

Natuurlijk zijn de meningen verdeeld en past het bij iemand juist wél. Maar bij mij niet. Tenzij ik zo succesvol ben en een kantoor kan afhuren met mensen in dienst. Dan zou het mij wel gezellig lijken. Of als ik een vaste samenwerking heb met een bedrijf waardoor ik sowieso een zekerheid heb dat ik maandelijks inkomsten heb.

Hoe denken andere bloggers hierover? Kun je je een beetje inleven op deze nadelen van het bloggen? Of past het juist helemaal bij jou?

Liefs,

Rowena

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf up to date van kortingen, aankondigen en meer nieuws hoe jij je onderneming kunt laten groeien!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Rowena Rousseau will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.