JUDITH (22) VERTELT OVER HAAR ZWANGERSCHAP TIJDENS HAAR STUDIE

Elke vrijdag staat er een nieuwe column Moeder met ambities online. In deze column vertelt een mama (to be) over hoe zij het moederschap combineert met haar ambities. Vandaag vertelt Judith (22) over haar zwangerschap tijdens haar studie.

Hi! Ik ben Judith (22) en op dit moment bijna 20 weken zwanger van mijn eerste kindje. Samen met mijn vriend Vincent (30) en zijn dochter Lotte (4) wonen we in Stiens, een dorp naast Leeuwarden. Ik studeer sociaalpedagogische hulpverlening in Leeuwarden. Daarnaast werk ik als woonbegeleider bij GGZ Friesland.

ZWANGER TIJDENS MIJN STUDIE

Officieel gezien zou ik na de zomervakantie starten aan het laatste leerjaar van de opleiding. In dit laatste jaar is het de bedoeling dat je 32 uur in de week stageloopt en daarnaast je scriptie gaat schrijven. Voor mij is dit helaas niet haalbaar omdat ik eind november ben uitgerekend. Samen met school is dan ook besloten om niet in september te gaan starten met het laatste leerjaar, maar in februari. Ik vond het erg fijn dat school absoluut niet moeilijk deed over het later starten. Ze waren erg begripvol. Het decanaat heeft aangegeven dat mocht 32 uur in de week niet direct lukken, ik altijd eerst minder uren mag gaan draaien. Maar we gaan natuurlijk voor de volle bak zodat ik februari 2021 ben afgestudeerd!

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger ben, schrok ik wel even. Want hoe moet ik het allemaal gaan doen met mijn afstudeerstage? Voor mij was het al direct duidelijk dat ik in februari wilde gaan starten. Maar hoe ga ik het allemaal regelen als ik straks weer ga starten met school? Ik werk in de zorg en de kans is daardoor erg groot dat ik een stage vind waarin ik onregelmatige tijden moet gaan draaien. Ik wil daarom graag een stage vinden in de dagbesteding waar ik vier vaste dagen heb door de weeks. Dit zou namelijk erg ideaal zijn voor oppas.

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger ben, schrok ik wel even.

Wanneer ik weer ga starten met school hebben we natuurlijk oppas nodig. Vincent, mijn vriend, werkt 40 uur in de week waarvan 32 uur op kantoor en de overige 8 uur thuis. De dag dat hij thuis werkt is Lotte bij ons. Wanneer ik op deze dag zou moeten werken is hiervoor dus geen oppas nodig.

Voor de overige uren die ik weg ben hebben we wel oppas nodig. Mijn eerste gedachte ging gelijk uit naar een crèche. Maar zowel mijn ouders als Vincent zijn ouders hebben aangeboden om op te passen. Het is echt heel fijn dat onze familie aanbiedt om op te passen! De gedachte dat de kleine dan straks het eerste jaar bij de opa’s en oma’s is vind ik erg fijn. Zo kunnen zij een band opbouwen met de kleine.

HOE IK DE OPVANG REGEL

Zodra ik ben afgestudeerd wil ik graag een baan waar ik 16 tot 24 uur werk, zodat ik meer thuis kan zijn met mijn kindje om minder te hoeven missen! We kunnen natuurlijk niet blijven vragen van familie dat ze gaan oppassen. Het ideaalbeeld voor mij is dan ook wanneer ons kindje rond een jaar oud is, ik er graag een crèche bij zou willen hebben. Misschien eerst maar voor één dag omdat de opa’s en oma’s willen blijven oppassen, maar ik vind het belangrijk dat mijn kindje van kleins af aan al leert spelen met andere kindjes.

Mocht je het leuk vinden om mij te volgen op Instagram, dat kan op @judithjaspers Ik ga tijdens mijn zwangerschap meer delen hierover en straks als ons kindje is geboren ga ik hier ook meer over delen!