MOEDER FEMKE (30) RUNT TWEE ONDERNEMINGEN NAAST HAAR FULLTIME BAAN

Femke (30) met haar dochter, Maya.

Elke vrijdag staat er een nieuwe column Moeder met ambities online. In deze column vertelt een mama (to be) over hoe zij het moederschap combineert met haar ambities. Vandaag vertelt Femke (30) hoe zij twee ondernemingen naast haar fulltime baan combineert.

Ik ben Femke, 30 jaar en woon in de omgeving van Breda. Ik ben 12 jaar samen met Said en 2 jaar geleden zijn wij getrouwd. In oktober 2018 ben ik moeder geworden van onze mooie dochter Maya (8 maanden). Ik ben afgelopen week bij mijn nieuwe werkgever gestart, waar ik na mijn afstuderen 5 jaar heb gewerkt. Na een uitstapje van 3 jaar naar een andere werkgever in een andere branche, ben ik afgelopen week dus weer teruggekeerd. Wel naar een andere locatie, in een andere functie en is dus eigenlijk alles weer nieuw. Naast mijn fulltime baan, heb ik een webshop een blog.

Op mijn Instagram kanaal ben ik de ene keer actiever dan de andere keer, maar ik vind het vooral leuk om actief te zijn op Instagram Stories. Naast de drukte van mijn werk, vind ik het heerlijk om onder de mensen te zijn. Ik ga graag op pad met mijn gezin, maar ook met familie en vrienden. Je maakt mij blij met een hapje eten, een drankje drinken maar ook met een musical, theatervoorstelling of bezoek aan de bios. Verder kijk ik graag naar een goede film of serie en ben ik altijd op zoek naar nieuwe tips. Of ik dan nog wel tijd over hou om soms niks te doen? Jazeker! Dan geniet ik het liefst van een lekker warm bad. 

Waardoor heb je deze keuze gemaakt om naast het moederschap te werken?

In mijn hoofd was dit eigenlijk een logisch iets. Ik werkte al en voordat ik moeder werd wist ik al dat ik zou blijven werken. Mijn man is een aantal keer van werkgever verandert en ik heb altijd een vrij stabiele baan gehad. Ik wist dan ook dat ik wilde blijven werken. Ik weet dat mensen mij om deze keuze veroordelen, omdat ze vinden dat ik te weinig tijd doorbreng met mijn kind. Daar ben ik het niet mee eens. De tijd die ik namelijk met mijn dochter doorbreng, is grotendeels quality time. 

Ik weet dat mensen mij om deze keuze veroordelen, omdat ze vinden dat ik te weinig tijd doorbreng met mijn kind.

Hoeveel verdien je per maand met jouw onderneming en/of baan?

Afgelopen week ben ik bij mijn nieuwe werkgever begonnen. Over mijn salaris heb ik wel even moeten onderhandelen. Ik kan niet precies aangeven hoeveel ik verdien, maar het is boven modaal en ik ben er tevreden mee. Aan mijn webshop verdien ik nog niks. De omzet die ik binnen haal, investeer ik weer in de webshop. Aan mijn blog verdien ik de ene maand niks en de andere maand € 600,-. Dit wisselt heel erg. Ik merk vaak dat vooral de zomerperiode een rustige periode is, maar dat lijkt deze keer juist weer niet het geval te zijn. 

Hoe zijn de (huishoudelijke) taken thuis verdeeld?

Ik heb het geluk dat mijn man veel doet in het huishouden. ‘Helpen’ vind ik de verkeerde uitdrukking, want het is ons gezamenlijke huishouden en we werken even veel. Of misschien werk ik wel meer, naast mijn 36-urige werkweek heb ik natuurlijk nog mijn webshop en mijn blog. Hij is heel erg van het opruimen, vegen, stofzuigen. Het poestwerk komt vaak op mij neer. Ik maak de wc’s, badkamer en keuken meestal schoon. Ook ben ik diegene die eigenlijk altijd dweilt en de ramen zeemt.

Gelukkig hebben we sinds kort een glazenwasser, dat vind ik fijn want die doet zowel de beneden- als de bovenverdieping aan de voor- en achterkant van het huis. We hebben geen afspraken over wanneer we poetsen, maar meestal doen we dit ’s avonds. We vinden het fijn om op onze vrije dag de tijd aan onze dochter te besteden. Natuurlijk komen er dan wel eens huishoudelijke klusjes tussendoor, maar dit zijn geen uren.

Is er soms frictie tussen jou en jouw partner door jullie drukke levens, zo ja, hoe gaan jullie hiermee om?

Niet zo. Op zondagavond vertel ik vaak aan mijn man hoe de week er ongeveer uit gaat zien. Dit herhaal ik vaak een paar keer en dan is het wel duidelijk ;-). Ik ben vaak diegene die de afspraken maakt, maar ook regelmatig een hapje buiten de deur eet met vriendinnen. Mijn man heeft meer zijn vaste momenten dat hij niet thuis is.. Wel proberen we regelmatig met zijn tweeën op pad te gaan, al zou ik dat liever nog wat vaker doen. Tijd met zijn tweetjes doorbrengen vind ik namelijk heel belangrijk. Ook vinden wij het beide belangrijk om wel eens wat zonder elkaar te doen. Zo heeft hij zijn vaste moment dat hij bijvoorbeeld gaat voetballen. Ik heb geen ‘vaste’ avond in de week dat ik wat ga doen. De ene week ben ik drie avonden weg met vriendinnen en de andere week niet. 

Hoe reageert jouw omgeving op jouw ambities?

Wisselend. Ik weet dat een hoop mensen zich afvroegen waarom ik mijn eigen webshop ben begonnen. Zeker het moment vond niet iedereen logisch. Ik was nog niet zo lang geleden bevallen en zat nota bene nog in mijn zwangerschapsverlof. Dat ik dan ook nog eens zoveel bleef werken kon niet iedereen begrijpen. Overigens wordt dat meestal niet tegen mij gezegd, maar via via komt het altijd weer bij mij terug. Anderen steunen mij hierin. Ze vinden sommige stappen die ik zet wel spannend, maar hebben genoeg vertrouwen in mij om te geloven dat het allemaal wel goed zit. Mijn man steunt mij 100% en mijn ouders ook. Dat zijn de belangrijkste mensen voor mij dus wat mij betreft zit het dan goed. 

Hoe is de opvang van de kinderen geregeld? (Schoon)ouders / opvang / gastouder?

Ik vind dat wij dit heel fijn hebben geregeld. Mijn man is op maandag bij onze dochter. De dinsdag gaat ze naar mijn moeder, die dan ook op de dochter van mijn tweelingbroer past. Woensdag gaat Maya naar het kinderdagverblijf toe. Donderdag gaat ze naar de stiefmoeder en het zusje van mijn man. En vrijdag heb ik mijn vrije dag en in het weekend is ze ook bij mij. Mijn man moet om het weekend een dag in het weekend werken. Dit vind ik soms iets minder prettig, maar daardoor heeft hij wel zijn vrije dag op maandag met haar. Die vind ik zo waardevol, dat wij het er graag voor over hebben dat hij dan af en toe in het weekend werkt. 

Welke tip zou jij graag een mama mee willen geven die graag voor zichzelf wil beginnen maar deze stap niet durft te nemen?

Doen! Nu is het moment, niet twijfelen… gewoon doen! Juist toen ik moeder werd wist ik dat dit het moment was om te starten. Ik had altijd tig redenen om niet te beginnen, maar natuurlijk waren dit eigenlijk smoesjes. Ik was te bang om te starten, want wat als ik zou falen? Nu wil ik juist het goede voorbeeld zijn voor mijn dochter. Natuurlijk begrijpt zij dat nu niet, maar later kan ik haar erover vertellen. Ik wil haar meegeven dat als je een doel voor ogen hebt, je hiervoor moet werken. Streef je dromen na en geloof in jezelf.