Kinderdagverblijf: Mijn ervaring en tips

Kinderdagverblijf. De meningen zijn er verschillend over. Wat is onze ervaring met een kinderdagverblijf? Waarom hebben wij hiervoor gekozen in plaats van een gastouder? En zouden wij een kinderdagverblijf aanraden? Tevens deel ik ook tips die ik belangrijk vind als het aankomt op oppas voor je kinderen. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan verder!

Kinderdagverblijf of een gastouder?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het meteen wist om voor een kinderdagverblijf te kiezen. Toen Fenna zes maanden oud was en ik weer terug naar school ging, heb ik gekeken naar gastouders in de buurt. Ik hoorde namelijk dat een kinderdagverblijf erg duur is, en we wisten niet hoe we dat zouden doen met onze financiën. Ik ben immers maar een student en Jean-luc had op dat moment ook geen vast werk.

Na een aantal telefoontjes gepleegd te hebben, kwam ik erachter dat alle gastouders vol waren en de wachtlijsten wel een jaar duurde. Toen moesten we kiezen voor een alternatief, dat helaas alleen de kinderdagverblijf was. We zochten naar de dichtstbijzijnde opvang en tot onze verbazing lag die in de basisschool, één straat verder. Dat was al een groot voordeel: lekker kortbij. Daar had ik een intake gesprek ingepland, gelukkig was ik er op tijd bij en was er nog een plekje vrij op de dagen die ik nodig had.

Hoe zat dat met de financiën?

Toen de intake was ingepland en de dagen bekend waren, ben ik research gaan doen naar de kosten. In het contract stond al aangegeven dat het uurtarief € 7,45 was, en Fenna zou twee dagen per maand gaan: 91 uur. Dat kwam dus uit op € 677,95 per maand. Ik moet eerlijk zeggen dat ik erg schrok van dit bedrag. Wat kun je wel allemaal niet met zeshonderd euro doen? Veel. Maar we hadden het echt nodig. Mijn moeder kwam met ermee dat we kinderopvangtoeslag konden aanvragen, maar daar was ik nogal sceptisch over.

Dat zou toch nooit veel zijn en we zouden waarschijnlijk nog de helft moeten betalen. Maar niets was minder waar, aangezien ik nog studeer en mijn studiefinanciering niet als loon telt, hadden we recht op de hoogste toeslag. In plaats van € 677,95 hoefden we nog maar € 86 (!) per maand te betalen. Dat is dus tien keer niks. Qua financiën zat het dus wel goed. Zelfs nu Farah ook twee dagen per week naar de opvang gaat, betalen we nog precies hetzelfde, voor twee kinderen.

Wat is onze ervaring met een kinderdagverblijf?

Op het begin vond ik het wel even wennen. Fenna was immers zes maanden oud en ze had haar eerste half jaar alleen met mij gespendeerd. Ik vond het een raar gevoel om haar nu uit handen te geven. Dat had ik waarschijnlijk ook zo gevoeld bij een gastouder. Gelukkig zijn de begeleiders super aardig en je kunt letterlijk alles bij ze kwijt. Op het begin wisselden er wekelijks begeleiders en dat vond ik wel moeilijk. Wist iemand eindelijk hoe Fenna een beetje was, kwam er weer een nieuwe.

Gelukkig duurde die ‘begeleider switch’ niet lang en stonden er op een gegeven moment alleen nog vaste begeleiders. De kinderopvang heeft ook een app waar ze foto’s delen van je kindjes en iedere dag als ze er geweest zijn een dagboek bijhouden. Hierin schrijven ze op wat ze die dag gedaan hebben, hoelang ze geslapen hebben en wat ze gegeten hebben. Super fijn en super handig. Ik vind het altijd leuk om zulke foto’s voorbij te zien komen in de app als ik op school zit, zo zie ik dat mijn kindjes het naar hun zin hebben.

Hoe is het contact met een kinderdagverblijf?

Het contact met de begeleiders is ook super goed. Je ziet ze namelijk toch wekelijks en je praat toch over ‘persoonlijke’ dingen. Fenna is nu bijna twee jaar en zit al anderhalf jaar bij het kinderdagverblijf. De vaste begeleiders kennen haar door en door en dat vind ik prettig om te weten. Ze zijn altijd aardig, altijd vrolijk en praten heel graag over je kindje, dat ik erg belangrijk vind. Tevens nemen ze de tijd voor je als je binnen komt, ook al is het super druk en zijn er nog andere ouders. En ze geven jou en je kindje voldoende aandacht. Ik merk ook dat ik een goede band heb opgebouwd met de begeleiders, ik ken ze allemaal bij naam, weet precies wie ze zijn en dat weten ze ook van ons.

Toen ik zwanger raakte van Farah waren zij ook erg betrokken. Ze vroegen steeds hoe het ging en ook toen ik op het einde liep van mijn zwangerschap waren zij nog nieuwsgieriger naar wanneer ik zou bevallen dan ikzelf. Ik vind het zo fijn dat ze zo betrokken waren, en toen ik Farah na zeven weken al moest brengen in verband met mijn school, vond ik dit helemaal niet erg. Ik kende de mensen waar ze was en dat voelde vertrouwd. Ook vond ik het leuk voor Fenna dat zij ook haar zusje blijft zien, ondanks ze ergens anders zijn.

Hoe zijn de ervaringen van anderen?

Ik hoor vaker van mensen om mij heen dat zij geen goede ervaring hebben met een kinderdagverblijf. Ik denk natuurlijk ook dat elke opvang anders is. Overal werken andere mensen en ik denk dat de klik het belangrijkst is. Je brengt je kindje er immers elke week naartoe en dan is het ook belangrijk dat er aandacht besteedt wordt aan zowel je kindje als ouder zijnde. Dit gebeurt niet overal. Ik heb het geluk dat ik een goede kinderopvang heb getroffen die vertrouwd voelt, waar ik Fenna met een lach kan achterlaten en wéét dat ze het naar haar zin heeft.

Natuurlijk gebeuren er wel eens incidenten op de kinderopvang, bijvoorbeeld dat Fenna eens gebeten werd door een kindje. Op sommige dagen waren er wel 24 kinderen en dan verwacht ik ook niet dat drie begeleiders er op kunnen springen en alles in de gaten houden. Die dingen gebeuren; dat komt ook voor bij een gastouder of op de peuterspeelzaal. Al met al kan ik zeggen dat ik tevreden ben over de kinderopvang en ik een goede keuze gemaakt hebt om hiervoor te kiezen.

Wat is jullie ervaring met een gastouder of kinderdagverblijf? Zijn jullie hier ook zo positief over?

Liefs,

Rowena