Je mag niet aan kinderen beginnen, als je…

De titel klinkt best ernstig. Alsof iemand tegen je zegt dat je geen kinderen mag krijgen als je niet aan de bepaalde voorwaarden voldoet die de maatschappij voorschrijft. Maar is dat niet waar wij vrouwen voor leven? Voortplanten? Dat is toch ons ‘doel’ in het leven, als ik de natuur mag geloven. Natuurlijk heeft niet elke vrouw een kinderwens of is zwanger raken voor hen weggelegd, maar voor diegene die dat wel hebben en kunnen… 

Je mag niet aan kinderen beginnen, als je…

Geen baan hebt.

Je zou de woorden niet eens over je lippen krijgen, denk ik zo. Je hebt geen baan maar wel een kinderwens. Wat zou de omgeving wel niet denken en zeggen? Je probeert je kinderwens diep weg te stoppen, want de maatschappij heeft het er zo ingeprint dat je wel een inkomen moet hebben. Geen inkomen = beter geen kind krijgen.

Op school zit.

Heel raar dat ik dat zeg, aangezien ikzelf op school zit. Maar toen ik tegen mijn klasgenoten begon over mijn kinderwens, werd ik flink voor gek gezet. Ik studeerde immers. Waarom zou ik dan aan kinderen beginnen? Volgens hen was het beter dat ik niet aan kinderen kon beginnen zolang ik nog studeerde.

Geen stabiele relatie hebt.

Natuurlijk is het niet vreemd dat dit gezegd wordt. Het is namelijk niet verstandig om aan kinderen te beginnen terwijl jij en je partner dagelijks schreeuwende ruzie hebben. Maar als dat écht is wat jullie willen: waarom niet? Volgens de maatschappij is een stabiele relatie ook een grote voorwaarden. En terecht. Maar het zou niet zo moeten zijn dat kinderen krijgen verboden moet worden in zulke situaties.

Geen relatie hebt.

De ‘maatschappij’ tekent het perfecte plaatje, ook voor kinderen: een mama, papa en eventueel broertjes en zusjes (en dan een huisdier). Dat is hét plaatje dat Nederland voorschrijft waar een gezin uit moet bestaan. Zo wordt het de kinderen ook ‘aangeleerd’ op school. Een kind alleen grootbrengen? Dat gaat tegen dit perfecte plaatje in. Waarom zou je dat willen, zullen veel mensen vragen. Maar als jouw relatie niet werkt of een ouder simpelweg niet wil deelnemen aan de opvoeding: so be it. Je hoeft niet je kinderwens aan de kant te zetten door iemand anders.

Geen auto / huis bezit.

Want waarmee moet jij je kind vervoeren? Een auto is het vervoersmiddel dat hoog staat aangeschreven bij gezinnen. Vaak hoor ik wel eens mensen zeggen, als er iemand zwanger is: ‘Ja, maar ze heeft geen huis of een auto!’. Alsof dat de prioriteiten zijn voor een kind. Dat de ouders geen (gekocht dan wel) huis hebben of een auto bezitten. Joh. Zolang het kind alle liefde en aandacht krijgt, wat maakt het dan uit of je nu gehuurd zit of je vervoersmiddel een fiets is?!

Geen geld hebt.

Dus omdat je geen fancy dingen hebt, betekent dat dat je geen kinderen mag krijgen? Natuurlijk snap ik dat een baby veel nodig heeft. Maar Nederland is zo’n socialistisch land dat er genoeg toeslagen beschikbaar zijn voor mensen met een minder inkomen. 

Mijn mening

Ik ben soms zelf ook schuldig hieraan. Als ik zie of hoor dat iemand die ik ken zwanger is geraakt, zeg ik vaak als eerste: ‘Huh, maar zij werkt toch niet?’ Of ‘huh, ze heeft toch niet echt een goede relatie?’ Dat zijn de eerste dingen die je je afvraagt als iemand zwanger raakt, merk ik zo. Toch vreemd? We groeien op in deze maatschappij en het wordt ons bijna aangeleerd dat je aan deze eisen moet voldoen om kinderen te krijgen.

Ondanks ikzelf schuldig ben, vind ik dat elke vrouw die een kinderwens heeft, een kind verdient. Werk of niet. School of geen school. Relatie of geen relatie. Elke vrouw is gelijk hierin.

Ik moest mijn mening hierover kwijt, omdat ikzelf dagelijks struggle met de vooroordelen van mensen. Ikzelf studeer namelijk nog op het hbo. Soms krijg ik het gevoel dat het een taboe is om aan kinderen te beginnen terwijl je nog studeert. Daarom voelde ik me genoodzaakt om een blogje te schrijven over het feit dat iedereen recht heeft op een kind. Hoe denken jullie hierover?

Liefs,

Rowena