Schermtijd, hoe gaan wij hiermee om?

Schermtijd is tegenwoordig een dingetje om over na te denken als je kinderen hebt. Het is namelijk heel normaal om je dreumes / peuter een telefoon of iPad in hun handen te duwen en oneindig filmpjes te laten kijken of spelletjes laten spelen. In deze tijd van moderne technologie is schermtijd ook onvermijdelijk, maar je kunt wel als ouder invloed hebben op het schermtijd van je kindje. Hoe gaan wij hiermee om en wat vind ik belangrijk?

Schermtijd vermijden: geen iPad of iPhone

Ondanks we een telefoon hebben en een tablet, probeer ik deze niet aan Fenna te geven. Natuurlijk is het in sommige situaties onvermijdelijk en geef ik haar even mijn telefoon als ze blijft schreeuwen. Dan weet ik dat een filmpje of liedje van Bumba of de Teletubbies haar kalmeert. Dit doe ik echt alleen als ik even geen andere uitweg zie. Maar het is niet zo dat ik het haar maar geef als ze gewoon lief en braaf is. Ik vind het namelijk belangrijker dat ze zich bezig houdt met andere dingen in de wereld te ontdekken, dan de knopjes van mijn telefoon of de tablet.

Televisie kijken

Het eerste jaar van Fenna heb ik bewust géén televisie opgezet. Natuurlijk keek ze wel eens televisie mee met ons als deze aan stond, maar ik zette nooit bewust kinderfilmpjes of baby TV op. Het was pas toen ze één jaar was en mijn schoonzus wat filmpjes van Bumba aan haar liet zien, dat ze er zelfs naar ging vragen toen ze thuis was. Nu zet ik dan ook wel eens Bumba op via Youtube of de Teletubbies.

Ik moet wel zeggen dat ik dit ook alleen doe wanneer ik even iets moet doen en haar geen aandacht kan geven. Als ik bijvoorbeeld thuis ben met de kindjes en ik een deadline heb voor mijn studie, blog of als ik aan het koken ben. Dan heb ik mijn handen gewoon niet vrij en kan zo’n filmpje op televisie gewoon een goede afleiding zijn. Buiten het feit dat ze met haar neus op het scherm staat, leert ze er ook wel nieuwe dingen. Zo heeft ze ja en nee geleerd (denk ik) van Bumba, want ze hoorde vaker ‘nee’ dan ‘ja’, dus hier werd ook alles ‘nee’. Als je bekend bent met de Bumba filmpjes, dan snap je wel wat ik bedoel.

Meer naar buiten gaan

Ik probeer als ik thuis ben met de kindjes ook zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Lekker wandelen of naar een speeltuin gaan. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk als het bijvoorbeeld vies weer is of erg koud, dan blijf ik ook liever thuis. Maar als ik dan thuis blijf dan, dan ga ik met haar zitten en spelen. Het is wel zo dat als we thuis zijn en ze echt geen zin heeft om te spelen, ze de afstandsbediening pakt en ‘Bumba’ roept: duidelijke taal.

Hier probeer ik alleen niet altijd op in te gaan. Ze moet ook maar leren om even géén televisie te kijken en natuurlijk dat ze niet altijd haar zin kan krijgen. Maar als ik dan weer een nieuw speeltje uit de doos haal die ze al een tijdje niet gezien heeft, heeft ze daar weer de volle aandacht voor. Tevens is de beste methode gewoon om naar buiten te gaan. Daar vinden kindjes voldoende afleiding en die beweging is ook voor niemand slecht.

Televisie kijken bij anderen?

Het is natuurlijk onvermijdelijk om bij iedereen waar ze is de televisie te verbieden. Die staat immers vaak ergens aan, en ook als ze ergens is om op haar te passen, gaat de televisie vaak aan. Ik snap het ook wel; je kind is even afgeleid en je kunt weer even wat doen. Maar ik ben er eigenlijk wel op tegen als ik soms ergens ben en sommige ouders hun kind alléén maar voor de televisie zetten en zelf dingen gaan doen.

Ik snap dat het aan de situatie ligt, maar ik denk zo bij mezelf: je hebt toch niet een kindje gekregen om voor de televisie te zetten? Leer ze ontdekken, dit gaat veel beter dan dat ze alleen naar de televisie kijken. Dingen in het echt zien en weten wat dat is, is een betere ontwikkeling dan dat ze het in een tekening vorm zien op televisie.

Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met schermtijd? Kijkt jouw kindje ook veel televisie of vind je het wel belangrijker dat ze andere dingen doen?

Liefs,

Rowena

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf up to date van kortingen, aankondigen en meer nieuws hoe jij je onderneming kunt laten groeien!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Rowena Rousseau will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.