HET SLAAPRITME VAN MIJN BABY (8 MAANDEN) EN PEUTER (2 JAAR)

Herken je dat? Je voert een gesprek met een andere moeder en het eerste wat ze vraagt is: ‘en, hoe slapen ze?’ Ik antwoord eigenlijk altijd heel positief, gelukkig. Als ik soms mijn social media open, lees ik vaak de horrorervaringen van andere moeders als het aankomt op slapen. Zo slaapt bijvoorbeeld een baby nooit in de nacht en houdt het hele huis wakker. Even afkloppen dat ik het (nog) niet heb. In deze blog geef ik jullie een kijkje in het slaapritme van mijn kinderen. 

SLAAPRITME FENNA (2 JAAR)

Laten we eerst even kijken naar Fenna. Hoewel de helft van de moeders met peuters die ik ken, hun middagslaapjes overslaan, heeft Fenna daar nog wel behoefte aan. Alleen thuis dan. Ik krijg altijd te horen op de opvang of bij mijn schoonouders dat het slaapje niet of niet langer dan één uur duurt. Gelukkig is dat thuis wel anders.

08.30 – 09.00 uur 

Toch wel de tijd dat ze wakker wordt. Heel af en toe slaapt ze wel eens tot 10.00 uur uit. Maar dan heeft ze ook wel echt een lange dag achter de rug gehad. 

12.00 – 13.00 uur

Tussen 12 en 1 gaat ze weer naar bed. Dit slaapje duurt meestal tot 3 of 4. Ze kan echt heel lang slapen thuis. Eigenlijk ook heel fijn. Ik moet wel zeggen dat ik dan ook heel stil moet doen, want ze wordt ook heel snel wakker. Ik heb daarom ook bewust onze bel uitgetrokken. Soms kan ik die uurtjes namelijk wel even gebruiken om wat dingen te doen thuis als zij in bed ligt.

18.30 – 19.00 uur

Rond 17.30 uur gaan we meestal eten. Dan gaan we om 18.00 uur naar boven en gaan de kinderen in bad. Dan spelen ze daar ook met z’n tweetjes. Dit kan soms wel oplopen tot een half uur, maar ze liggen hoe dan ook vóór 19.00 uur in bed. 

En dan slaapt ze dus tot 09.00 of 10.00 uur de dag erna. 

SLAAPRITME FARAH (8 MAANDEN)

Natuurlijk slaapt Farah iets meer dan Fenna. Heel normaal ook: het is nog een baby. Ik moet zeggen dat Farah over het algemeen heel erg goed slaapt. Natuurlijk heeft ze er wel eens nachten tussen zitten dat het iets minder gaat, door bijvoorbeeld krampjes of tandjes die doorkomen. Maar over het algemeen slaapt ze prima. 

08.00 – 09.00 uur 

Rond deze tijd is madame meestal ook uitgeslapen. Eigenlijk wel een prima tijd. Als ik soms van die verhalen voorbij zie komen dat sommige baby’s al om 06.00 uur wakker worden en niet meer willen slapen. Ik moet zeggen dat als ik haar rond deze tijd een fles geef, ze ook weer makkelijk in slaap valt. Maar meestal sta ik dan ook gewoon op. 

11.00 – 11.30 uur

Rond dit tijdstip maak ik meestal een wandeling met de kindjes en dan slaapt Farah ook makkelijk een half uur tot een uur in de kinderwagen. 

13.00 uur

Als ik terug kom van de wandeling dan krijgt ze nog een fruithapje of boterham. Dan breng ik haar samen met Fenna naar bed en dan slaapt ze makkelijk nog door tot 15.00 – 16.00 uur. 

18.00 – 19.00 uur

Samen met haar zus gaat ze na het eten in bad en dan naar bed. Af en toe wordt ze nog eens wakker in de avond, maar dit is echter maar zelden. Ze slaapt makkelijk tot de dag erna uit tot 08.00 / 09.00 uur. 

Hoe ziet jullie slaapritme van de kindjes eruit? Is dat ongeveer hetzelfde of slapen jouw kindjes veel minder?