Dat borstvoeding het beste voeding is voor je baby, is geen discussie meer over mogelijk. En ook de ervaringen met borstvoeding geven van moeders zijn flink verdeeld. De een vindt het geweldig en de ander moet er niet aan denken. Fenna heb ik de eerste vier maanden borstvoeding gegeven, en dat ging mij niet erg goed af…

Persoonlijke ervaring

Ik schreef eerder een blog over de voor- en nadelen van borstvoeding. Maar nooit heb ik echt mijn persoonlijke ervaring met borstvoeding gedeeld. Ik kan je zeggen dat het iets moois, maar ook zo slopend is. De nachten hangen helemaal van jou af. Je partner kan immers de borst niet geven en om iedere nacht af te kolven, daar heb je ook niet elke dag zin in. Ook de afhankelijkheid is een beetje weg. Je moet alles vooruit plannen en als je de baby ergens onder brengt, moet je op tijd thuis zijn voor de volgende voeding of een afspraak kan niet uitlopen, want je moet je houden aan de afgekolfde hoeveelheden. Bij flesvoeding ligt dat natuurlijk anders. Ik weet nog dat ik bij Fenna op een gegeven moment gewoon op was. Terwijl mijn partner netjes aan zijn zeven uur slaap kwam, sliep ik 2 á 3 uur per nacht. Fenna viel namelijk vaak in slaap tijdens de borstvoeding en dan kan je wel netjes 40 minuten per borst aanbieden, je kan niet weten hoeveel ze nu werkelijk gedronken heeft. Het was dan ook niet vreemd dat ze na 1,5 uur weer wakker was, omdat ze weer honger had. Met een flesvoeding gaat dat toch iets vlotter: je partner kan het ook aanbieden én je weet hoeveel ze binnen krijgen.

Vermoeid

Ik was op een gegeven moment ook echt oververmoeid. Ik had geen werk, of nou ja, ik werkte van uit thuis en mijn studie had ik ook even on hold gezet. Verplichtingen had ik dus niet veel, maar god wat was ik moe én chagrijnig. Ik merkte dat het veel spanning creëerde in huis en ik ook echt niet te genieten was. Tevens was Fenna ook een huilbaby en ik denk dat het gewoon lag aan de borstvoeding. Als ik afkolfde was het grotendeels alleen maar water. Dat betekent dus dat ze niet voldoende melk binnenkreeg en dus vaker honger had. Ook door de dag heen moest ik altijd maar voeden of als we bijvoorbeeld ergens gingen eten. Ik kon nooit rustig eten, want iedereen keek al gelijk naar mij als Fenna begon te huilen. Ik voelde me letterlijk een lopende melkkoe.

Mijn ervaring met flesvoeding

Flesvoeding heeft echt mijn voorkeur. En dan klinkt het misschien ‘egoïstisch’. Ik heb meer tijd voor mezelf, ik kan meer tot mezelf komen en ze is niet alleen afhankelijk van mij. Tijdens een etentje kan ik haar makkelijk even afgeven om de fles te geven en ook als ik even weg moet, hoef ik geen rekening houden met een tijd. Ook merk ik dat Farah een veel tevredener baby is dan Fenna en ik denk dat dat gewoon te maken heeft dat Farah gewoon voldoende binnen krijgt. Nu Farah 6 weken is, merk ik al een wereld van verschil. Vanaf 4 weken begon Fenna dag en nacht te huilen en begon ik te merken dat ze een huilbaby was. Bij Farah is dat totaal niet het geval. Het was overigens ook meteen voorbij bij Fenna toen ik aan de flesvoeding begon…

Keuze volgende keer

Mocht ik ooit zwanger raken van een derde baby, dan kies ik weer voor flesvoeding. Ik vind het namelijk ook heerlijk tijdens de kraamtijd. Ik kon boven gaan slapen, zonder dat iemand mij wakker maakte om aan te leggen. En mijn persoonlijke mening is ook, dat je niet altijd alleen hoeft te kijken naar wat goed is voor de baby, maar ook goed voor jou. Een baby wordt ook niet gelukkig van een moeder die niet te genieten is. En de partner ook niet. Ze worden ook wel groot met flesvoeding. En een relaxte moeder.

Wat is jouw ervaring met borstvoeding? Heb jij ook een voorkeur?

Liefs,

Rowena

Write A Comment

Pin It