Fenna 20 maanden: wat kan ze nu al? | Update

Fenna is alweer 20 maanden. Jeetje. Dat betekent dus dat ze alweer bijna 2 jaar is, waar gaat de tijd heen? Het leek de dag van gister toen ik haar voor de eerste keer in mijn armen sloot. Nu is ze al een hele dame met een eigen karakter. Wat kan ze nu allemaal al? Het leek me leuk om weer eens een update te geven.

Eigen karakter

Het is niet te ontkennen dat ze een eigen karakter heeft. Ze is eigenwijs, doet waar ze zelf zin in heeft, maar is ook héél erg lief en beschermend. Ze zoekt echt haar grenzen op; als niemand kijkt, doet ze wat ze niet mag (en dat weet ze). Zo hebben we hier een lade met ontbijt staan en wat koekjes. Deze lade weet maar al te goed en deze kan ze ook al zelf openen. Zelfs nu ik dit aan het schrijven ben doet ze de lade weer open en zie ik haar mij aankijken. En nu heeft ze de crackers gevonden…

Zusje

Dat ze een zusje heeft nu, vindt ze maar al te leuk. Ik weet nog niet of ze echt beseft wat er gaande is, maar elke keer als ze haar zusje ziet schreeuwt ze ‘susje!’, en geeft haar vervolgens heel veel kusjes. Ook wil ze haar ‘susje’ steeds aaien. Ze vindt het ook helemaal niet erg dat als er mensen zijn, haar zusje soms de meeste aandacht krijgt. Ik merk geen enkele jaloezie; zelfs niet als ik de fles geef. Ze is wel opstandig, maar dat is ze sowieso, of ik nu een fles geef of niet. Elke keer als ze terugkomt van de kinderopvang, rent ze als eerste naar de box om naar haar zusje te kijken.

Praten

Ze heeft al een hele woordenschat voor een bijna 2 jarige. Elke dag leert ze er wel nieuwe woordjes bij, die ze vervolgens in de avond in haar bedje ligt te schreeuwen. Zo zegt ze al de basiswoordjes zoals: hallo, dag, mama, papa, oma en… Bumba (want die hoort tegenwoordig ook in het basispakket). Verder zegt ze al appel, banaan, knuffel, sokken, schoenen, zusje, auto en drinken. Ze zal er vast nog wel meer kennen die ik nu even niet weet op te noemen. O ja, vis en kikker, dat vindt ze ook hele leuke woorden. Vooral kikker. Dat zegt ze al te graag tegen papa (daar kan ik haar geen ongelijk in geven). Verder weet ze ook wat heel veel woordjes betekenen. En natuurlijk zegt ze al ‘ja’ en ‘nee’, maar geen idee of ze weet wat daar de werkelijke betekenissen van zijn? Zo vraag ik of ze drinken wilt en zegt ze volmondig ‘nee’, maar komt vervolgens wel met haar beker aanrennen. Hmm.

Handelingen

Naast het praten, kan ze ook al veel handelingen. Zo weet ze al wat het betekent als ik zeg dat we in bad gaan of naar bed. Dan rent ze naar de deur om naar boven te gaan en vervolgens naar het bad of naar haar bed. Tanden poetsen begrijpt ze ook, dan zegt ze ‘aaah’. En ook als ik zeg dat we gaan eten, klimt ze al op haar stoel, of rent ze naar de keuken. Als ik zeg dat ze haar beker moet pakken die ergens op de grond verdwaald is, zoekt ze hem en brengt ze hem naar me toe. Als ik zeg dat ze haar sokken moet pakken en moet aandoen, pakt ze die al, en als het niet lukt met aandoen, komt ze ze me brengen. De handeling schoenen aandoen begrijpt ze ook, maar schoenen aandoen lukt haar nog niet (althans niet met veters natuurlijk). Ook als ze haar elastiekje weer uit haar haren getrokken heeft en vraag ik waar haar elastiekje is, dan wijst ze ernaar of komt ze hem brengen. Verder doet ze me ook met alles na. Nies ik? Dan zegt ze ook ‘hatsjie’, ben ik aan het blazen voordat ik haar iets geef dat te warm is? Dan blaast zij mee. Ben ik zuurstof aan het happen met mijn pompje? Dan doet zij dat ook op haar vuistje. Ben ik in mijn ogen aan het wrijven? Dan doet zij dat ook…

wie is wie?

Ze weet ook al wie wie is. Zo wijst ze papa aan, mama aan, als oma voor de deur staat en ze heeft haar zien aankomen, roept ze ook al ‘oma’. Ze weet wie Bumba is… zal ik deze er ook maar even bij vermelden? Ze wijst naar haar zusje als je vraagt waar haar zusje is, en ze rent naar Nowy als je Nowy zegt (onze hond, even voor de record). Natuurlijk heeft ze wel moeite met nieuwe gezichten onthouden, maar je merkt wel dat als ze steeds dezelfde gezichten terug ziet komen, ze hier ook bewuster van wordt. Zo begint ze nu ook al de namen van haar nichtje en mijn schoonzus te zeggen.

Verder speelt ze ook heel lief met andere kindjes. Ze is dol op andere kindjes. Ze wil letterlijk elk kindje ‘aaien’ of kusjes geven. Ik ben echt benieuwd hoever ze al ontwikkelt is als ze 2 jaar wordt over 4 maanden. Het is en blijft natuurlijk een hele ontwikkeling; ik verbaas me elke dag opnieuw met wat ze al kan.

Herken jij je kindjes hier ook in toen hij/zij 20 maanden was? Of waren ze juist nog verder ontwikkelt? Altijd leuk om te lezen! 

Liefs,

Rowena