Farah 2 maanden | Haar slaapritme + update

Wauw times flies. Farah was afgelopen zondag alweer twee maanden oud. De bevalling is dus alweer 8 weken geleden. In deze blog geef ik een update over hoe Farah is als baby en haar slaapritme. Tevens geef ik ook enkele tips hierin, wat misschien ook voor jou als (nieuwe) mama kan helpen.

Flesvoeding

Farah krijgt flesvoeding. Fenna heb ik de eerste vijf maanden borstvoeding gegeven, maar dat resulteerde uit tot een huilerige baby vijf maanden lang. Ze sliep niet goed uit, huilde non stop en ze was zeker geen tevreden baby. Toen ik voor de tweede keer zwanger raakte, was ik bang voor een herhaling. Stel je voor dat ik wéér een huilbaby kreeg? Wat moest ik dan doen? Ik studeer immers nog en dat was ik ook nog van plan ná de bevalling. Toen Farah werd geboren, was ik best wel bang. Ik koos bewust voor flesvoeding omdat borstvoeding ook gewoon geen goede combinatie was met een studie. Maar hoe gaat het nu? Is Farah een andere baby dan Fenna? Zo ja, in welke opzichten?

huilbaby

Ik moet zeggen dat ik me de eerste weken goed heb vast moeten houden. Ze ging één week na de bevalling al mee naar school, dit moest ik wel doen tot zes weken, want dan kon ze pas bij de kinderopvang terecht. Maar na 9 weken kan ik met een gerust hart zeggen: ik heb géén huilbaby. Farah kan ik omschrijven als een rustige, tevreden baby. Ze wordt wat onrustig als ze honger heeft, huilt enkele keren als haar onrustigheid niet is opgemerkt voor een fles. Na haar flesje is ze weer tevreden. Als ze thuis is, kan ze rustig in de box liggen en vindt het allemaal wel prima zo. Sindskort heb ik ook een wipper waar ze in kan zitten en kan rondkijken. Ze is heel tevreden en lief. Ze lacht ook al veel. Het is een wereld van verschil qua baby’s tussen Farah en Fenna. Ik ben heel tevreden!

slapen

Ook haar slaapritme daar zeg ik u tegen. Toen ik deze week op het consultatiebureau vertelde dat ze al sinds zeven weken doorslaapt (22/23 uur tot 06/07 uur), keken ze me met grote ogen aan. Dat hoorden ze namelijk niet vaak. En ikzelf ook niet. Fenna sliep pas door na 5 / 6 maanden. Overigens is Fenna nu een grote slaapkop. Die slaapt makkelijk van 19.00 uur tot 10.00 uur de dag erna. Dus toen na zes weken Farah óók doorsliep, was ik uitgeruster dan ooit. Natuurlijk zitten er enkele nachten bij dat ze rond 02:00 uur wakker wordt, maar dit komt als ze haar laatste fles om 19.00 / 20.00 uur heeft gehad. Niet zo gek dus, en dan heeft ze nog best goed geslapen! Ze krijgt nu 120 cc. Voor het slapengaan bied ik haar nu 150 cc aan. Dit drinkt ze goed op en dat resulteert tot een goed slapende baby.

badje

Wat misschien ook helpt is een badje voor het slapen gaan. Ik haat het gewoon om mijn kindjes overdag in bad te doen, dan zijn ze toch weer vies als ze naar bed gaan. Ik doe Fenna en Farah dus voor het slapen in bad. Dit werkt ook rustgevend voor baby’s. Deze tip kreeg ik van het consultatiebureau toentertijd, en het helpt goed bij Farah. Een lekker warm bad, een goedgevulde fles en ze is tevreden. Na het badje masseer ik Farah met wat zwitsal babylotion. Dit werkt ook ontspannend voor baby’s. Ik denk tevens ook dat rust ook goed is voor baby’s voor een goede nachtrust. Ik ben een relaxte moeder en neem mijn tijd ook in de avond voor de kindjes. Je ziet mij niet zo snel geïrriteerd, haasten of paniek hebben in de avond. Door rust te creëeren bij je kindjes en je stress niet te uiten bij hen, werkt dit ook goed voor een goede nachtrust. Je kindjes gaan dan lekker relaxt naar bed zonder dat ze gespannen zijn door hun moeder. Soms is het moeilijk: maar probeer je gevoelens verborgen te houden bij je kindjes. Je ziet jouw gedrag namelijk terug bij jouw kinderen. Ik was altijd erg gestresst toen Fenna klein was (verbouwing, slapeloze nachten) en dit leidde ook tot een ontevreden baby.

Verschilden jouw kinderen ook zo van elkaar? En hoe oud was jouw kleintje toen hij/zij door sliep?

Liefs,

Rowena