7x Tips om je baby door te laten slapen

Baby door laten slapen? Voor veel ouders gaat een grote wens in vervulling als hun baby eindelijk doorslaapt. Ik weet nog toen Fenna zes maanden oud was en eindelijk doorsliep: er ging een nieuwe wereld voor me open. Ik las het eerste half jaar alleen maar artikelen met tips hoe je je baby kan door laten slapen. Uit eindelijk lag het gewoon aan de borstvoeding en toen ik over ging naar flesvoeding, sliep ze meteen door. Bij Farah ben ik meteen met flesvoeding gestart en zij sliep al door vanaf zeven (!) weken. Nu kreeg ik vaak de vraag wat ik nu anders doe, in deze blog deel ik tips van mij en andere moeders hoe je je baby kan doorslapen.

Baby door laten slapen tips

Tip #1: Check je borstvoeding

Bij Fenna lag het uit eindelijk aan mijn borstvoeding. Er kwam te weinig uit waardoor zij in de nacht om de twee á drie uur weer honger kreeg. Merk je dus dat je kindje na vier / vijf maanden nog steeds niet doorslaapt terwijl je borstvoeding geeft? Laat je borstvoeding eens checken. Je kunt je borstvoeding eens afkolven en kijken of er daadwerkelijk voldoende melk in zit of merendeels uit water?

Toen ik ging afkolven bleek mijn melk zó waterig te zijn dat er niet voldoende meer in zat om aan Fenna te geven. Dit kan dus een factor zijn dat je baby nog steeds honger heeft in de nacht. Het is trouwens ook algemeen bekend dat baby’s sneller doorslapen met flesvoeding. Je weet hoeveel ze binnen krijgen en je weet dat het gewoon volle melk is.

Tip #2: Maak het donker

Wat ook echt werk is het kamertje helemaal donker maken. Ik denk altijd, de aarde wordt niet voor niets donker en wij net rond dit tijdstip ook gaan slapen. Dit geldt dus ook voor je baby. Zorg dat het donker is als hij/zij gaat slapen; dit is een instinct dat het bedtijd is. Wij hebben rolluiken en dit helpt heel goed om een kamer pikkedonker te maken. Zelfs als het zomer is en het nog langer licht is, is het tenminste nog donker op de kamer. Doe dit ook als ze overdag gaan slapen; ze weten dan dat het bedtijd is.

Tip #3: Zorg voor een ritme

Ik hoor van andere moeders dat ritme erg belangrijk is. Maar ik denk altijd bij mezelf, geen ritme is ook ritme. Als jij een druk leven leidt en je kindje overdag naar een kinderdagverblijf of oppas gaat, kun je toch nooit hetzelfde ritme hanteren. Nu heb ik wel op een gegeven moment toen ik nog thuis was met Fenna haar iedere dag rond dezelfde tijd in bed gelegd.

Maar nu moet ik ook zeggen dat ik haar ’s ochtends niet wakker maakte om haar in het ritme te houden. Ik liet haar lekker uit slapen, en dan stelde ik haar middagslaapje ook uit. Bij andere moeders hielp een ritme enorm om de nachten door te slapen. Dus dit is zeker een tip voor moeders die nog strugglen met een baby die nog niet wil doorslapen.

Tip #4: Meer voeding in de avond

De tip die ik erg vaak voorbij zag komen en zelf ook heb gedaan is pap in de laatste fles of wat meer voeding. Ik merkte bij Fenna dat dit ook enorm hielp en bij Farah heb ik op gegeven moment ook wat meer flesvoeding gegeven voor het slapen gaan.

Bij een baby van 1 á 2 maanden oud wordt het natuurlijk afgeraden om pap in de fles te doen, dus wat extra flesvoeding erbij (30 ml meer) is dan wel een handige tip. Normaliter krijgt Farah overdag 120 cc aangeboden en in de avond geef ik haar 150 cc. Dus dit kan een enorm verschil maken voor de nachten.

Tip #5: Niet stressen

De reden dat Fenna de eerste maanden niet doorsliep, kan ook komen door haar omgeving op dat moment. Jean-luc en ik zaten midden in een verbouwing, er was veel stress en ook veel irritaties. Dit voelen baby’s erg goed en hierdoor kunnen ze ook onrustig worden. De prikkels die ze dan overdag voelen, kunnen zie niet goed verwerken ’s nachts waardoor het leidt tot een onrustige baby in de nacht.

Het is dus belangrijk om een rustige omgeving te creëeren overdag. Irritaties of discussies niet te voeren in het bijzijn van je baby en ook rustig praat tegen elkaar én je baby. Stress is natuurlijk onvermijdelijk in sommige situaties, maar probeer dit zo veel mogelijk te onderdrukken bij je baby. Het is immers een klein mensje die jouw stress net zo erg voelt als jijzelf; alleen dat kleine lichaampje kan niet zoveel hebben als jij.

Tip #6: In bad voor het slapen gaan

Over een rustige en relaxte omgeving gesproken, is een bad ook een goede methode om je baby goed te laten slapen. Veel baby’s worden ‘zen’ van een warm bad, dat leidt ertoe dat ze dan ook lekker slaperig worden. Een lekker warm bad in rust en stilte en vervolgens een laatste flesje is erg relaxt voor een baby.

Zorg ook dat deze momenten ook relaxt zijn. Ga je baby niet in bad doen terwijl je nog druk in gesprek bent met je ander kind of je partner, of dat het nog erg onrustig is in de buurt van het badmoment. Zorg dat dit in stilte gebeurd en je baby zich ook volledig kan focussen op dat ene badmoment. Geef na het bad een lekkere massage met wat olie, een fles en ta da, de baby kan naar bed.

Tip #7: Inbakeren

Ik denk dat dit echt een heilige tip is. Het helpt écht. Als een baby het lekker warm heeft, vallen ze sneller in slaap. En naast het feit dat ze het lekker warm krijgen als ze zijn ingebakerd, geeft het hen ook een veilig en vertrouwd gevoel aangezien ze dit associëren met de baarmoeder waar ze ook weinig ruimte hadden. Ik doe dit elke nacht met Farah, en het werpt ook echt zijn vruchten af. Ik had haar een keer niet ingebakerd en ze werd toen ook weer wakker in de nacht. Ze merken dus echt het verschil.

Dit zijn de tips die ik zelf hanteer en heb gekregen van andere moeders. Heb jij nog een gouden tip? Deel hem dan hier! Ook ben ik benieuwd hoe oud jouw kindje was toen hij/zij doorsliep!

Liefs,

Rowena